Sajtóközpont

Fidget Spinner-trend elemzése: Social Media Hype és Fidget-kereslet a nagy- és kiskereskedelemben – a zentrada nagykereskedelmi platform elemzése

July 21, 2017

A kereskedelemben mindig vannak trend-témák, az idén tavasszal a Fidget Spinner volt, ami a szociális médiák és a Youtube által lett gerjesztve. A piac időközben megnyugodott és hála az erősödő interneten keresztüli nagykereskedelmi árubeszerzéseknek, a zentrada-nak lehetősége van egy visszatekintő analízisre ebben a témában.

 

Grafika: a zentrada keresési indexének (Európára kivetítve) és a Google Trend (világszerte) indexének összehasonlítása megmutatja az extrém párhuzamosságot a fogyasztói piac keresletéről és a beszerzési törekvésekről a nagykereskedelmi vásárlások során

A kereskedelem meglepődött, hogy a Hand- és Fidget Spinner-ek után milyen hirtelen növekedett meg a kereslet. Hála a piactereknek, mint például a zentrada, a nagykereskedelmi kereslet gyorsan lefedésre került úgy, hogy a nagykereskedelemben a csúcspont a kiskereskedelmi és Google keresési csúcspont előtt járt.

A korábbi trend-témákhoz képest feltűnő az extrém csúcsnívó, de a robbanás és a hanyatlás közötti idő közelsége is, különösen akkor, ha az adatok térbeli szélességét figyelembe vesszük. Az előző években elindult egy trend az USA-ból, megérkezett Nagy-Britanniába és Hollandiába, és lassan elterjedt nyugat, dél és kelet Európában. 

 

A Fidget Spinner-ek utáni érdeklődés egy egész más minta alapján zajlott. A spinner világszerte szinte egy időbe robbant be és ezt követően egy pár hét alatt feledésbe is merült. Eközben az ellátási lánc hatalmas nyomás alatt volt. „Olyan platformok, mint a zentrada, egész Európát lefedve sikeresen kötötte össze a vásárlói keresletet és a szállítható termékeket” – magyarázza Ingo Schloo zentrada CEO.

Hogy a megnövekedett nyomás következtében problémák is jelentkeztek a minőséggel, biztonsággal és tanúsítvánnyal kapcsolatban, a profi kereskedőket nem lepte meg. A frankfurti vámközpont jelentése alapján, májusban több mint 1 millió spinner került lefoglalásra és megsemmisítésre.  A tapasztalt importőrök se tudták teljesen kizárni a minőségi problémákat, és még a zentrada saját TradeSafe-eljárása is több száz problémás esetnél szabályozta maga a kereskedelmi vásárlók biztonságát.

 

Mivel a Fidget-Spinner-ek játékok, ezért a berendezés- és termékbiztonsági törvény második rendelkezése alá esnek pl. Németországban (Zweite Verordnung zum Geräte- und Produktsicherheitsgesetz (kurz:2. GPSGV).  Viszont nagyon sok pörgettyűnél hiányoztak a CE-igazolások, az olvasható használati utasítások, valamint az egyértelműen hozzárendelhető modellszámok.

 

A közösségi média megváltoztatja a kereskedelem trend-folyamatait

A trend elsősorban az interneten keresztül jött létre és terjedt vírus módjára. Már április közepén hetente 50.000 videó lett feltöltve a Youtube-ra „Fidget Spinner” témában, a „Fidget Spinner deutsch” kifejezés utáni keresések száma pedig anno 4.000 körül volt. Ma ugyanez már több mint egy millió bejegyzést ad ki, a Youtube-on pedig majdnem 3 millió videó található világszerte Spinner-témában.

Mint ahogy a zentrada-keresleti görbéjén látható, a kereskedők a május eleji erősen növekedő tendenciával párhuzamosan keresték a spinnerek-et a tovább értékesítéshez, az új regisztrációk száma az évszakhoz viszonyítva rekord értékeket ért el. Köszönhető annak, hogy a boltok már meglévő beszállítói erre a rövid lejáratú trendre nem tudtak elég gyorsan reagálni.

„Az ilyen megatrend termékek ritkák és nagy üzleti lehetőségeket ígérnek. De ezek az internet által gerjesztett trendek, gyorsított életciklussal küzdenek” -mondja Martina Schimmel, a zentrada-Deutschland menedzsere.  A loom-brands témával ellentétben, ami két évvel ezelőtt egy hasonló őrülethez vezetett, a spinnerek-nél nincs folytatás. „A loom-brands annak idején egy igazi kézügyességi témakör lett, amit egész Európában a piactereinken keresztül követni tudtunk.” - mondta Ingo Schloo.

A zentrada, a játék és ajándéktárgyak termékcsoportjában található több mint 70.000 termékével vezető beszerzési forrása a független kiskereskedőknek, főleg akkor, ha rövid lejáratú trend-termékekről vagy kiegészítő szortimentekről van szól.

A Fidget Spinner téma bár alacsonyabb szinten, de továbbra is keresett. Pillanatnyilag a repülő spinner-ek, valamint az újabb formában megjelenő spinner-ek (kocka, hópehely design) a népszerűek. Kiegészítő üzleti lehetőségek is kialakultak velük kapcsolatban, mint például a pörgettyűk megőrzésére szolgáló boxok és táskák megjelenése.

 

A zentrada hangsúlyt fektet az Európán belüli raktárkészletekre  

„Ha a kereskedő a termékeit közvetlenül Kínából vásárolja, úgy jelenik meg, mint gyártója és forgalmazója a termékeknek, így köteles betartani az EU szabályait. Rengeteg termékcsoport szabályozott a fogyasztók védelmének érdekében. Mivel a gyerekek a játékaikat gyakran a szájukba veszik, és hosszú ideig játszanak vele, ezért a játékokra vonatkozó előírások nagyon szigorúak.

Véleményünk szerint játékokat csak megfelelő tapasztalattal rendelkező profiktól érdemes beszerezni” - mondja Martina Schimmel. „Ebből az okból kifolyólag a platformunkra kizárólag olyan beszállítókat engedünk fel, aki rendelkezik raktárral az EU-n belül.”

 

Utólag visszatekintve az alábbi következtetéseket vonhatjuk le: annak a kereskedőnek, aki az ilyen trendekből profitálni akar, gyorsan és konzekvensen kell reagálnia, mert a gyors életű trendtermék értékesítésekor a köztes kereskedelem legjobb ajánlatai gyorsan elkelnek és az utó-boom is hirtelen esik vissza. A kereskedőknek fontos, hogy ügyfeleinek érdekében bebiztosítsák magukat azzal, hogy a termékek, amit eladnak, az előírásoknak megfelelnek. De az interneten a fogyasztót is jobban kell védeni. Olyan platformokon, mint az ebay-en, vagy elsősorban az amazon-on, ma már az ázsiai eladók direkt szállítása tölt be meghatározó szerepet. Tekintettel, hogy a kis méretű szállítmányokat alig ellenőrzik, a termékek nagyrésze veszélyes, kikerüli az EU-normákat és sok esetben az eladó nem fizet áfát az eladó országban. 

 

 A sajtóközleményünk közvetlenül itt olvasható:

http://zentrada2.webflow.io/hunetwor3pressecenter

PDF:

2017_07_fidget_spinner_nachbetrachtung_HU_pdf

A zentrada.network-ről

A független kiskereskedők közel vannak az ügyfelekhez, de gyakran túl messze a legjobb beszállítóktól. Egyre több kereskedő látja a lehetőséget arra, hogy online-vásárlásokon keresztül bővítse szortimentjének attraktivitását és változatosságát, annak érdekében, hogy a kemény versenyt túléljék.

Ehhez a zentrada.network 363.128 regisztrált kereskedőt köt össze a zentrada- árubeszerzési platformján és a TradeSafe-rendelésbonyolítási rendszerén keresztül szortimentek és márkák vezető beszállítóival Európából.

A zentrada 2005 óta saját ügyfélszolgálati irodákkal és piacterekkel képviselteti magát Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, valamit egy angol verzióval az EU többi országában, úttörő és abszolút piacvezető az egész Európára kiterjedő üzleti tranzakciós bonyolításokban.

Több mint 500 európai importőr, gyártó és nagykereskedő kínálja saját zentrada-shopjában a közel 400.000 szortiment-, trend- és márkás termékét, valamint visszamaradt árukészletét a fogyasztói termékek minden termékcsoportjából.

A beépített TradeSafe Rendelés- és fizetésbonyolítási platformmal a kisebb kereskedőknek is lehetősége van a hatalmas árukínálatból és az európai piacok megfizethető áraiból profitálni, mindezt kockázat és szükséges nyelvi ismeretek nélkül. 2017 óta a zentrada.Distribution központi kiszállítást és számlázást biztosít nagy nemzetközi beszállítók szortimentjéhez.

A zentrada-tagság és a TradeSafe a kereskedelmi célú nagykereskedelmi vásárlásokhoz ingyenes. Egy kedvező negyedéves előfizetés ellenében lehetőség van a tagságot a FreeD!- ingyenes kiszállítással kiegészíteni.

http://www.zentrada.hu

http://www.tradesafe.eu

Sajtókapcsolat

Joszef Hantos, Manager zentrada.hu
zentrada Europe GmbH & Co. KG
8900 Zalaegerszeg, Perlaki u. 7.
Vissza Sajtóközpont